Tuesday, September 19, 2017

Siapa pernah bercuti ke kundasang? Nak minta tips!

Assalamualaikum wbt
Salam Sejahtera buat semua (:

Related image
credit dari google

Yeay, Jom cuti-cuti Malaysia!

Untuk pengetahuan semua, bulan depan aku akan bercuti ke KK dan Kundasang.Tak sabarnyaaa. Tapi disebabkan kekangan masa, aku masih belum sempat nak betul-betul plan perjalanan ataupun itinerary untuk short vacay yang cuma selama 3 hari 2 malam je ni. So, dikesempatan dah rajin update blog ni, nak tanya jugaklah, ada tak siapa-siapa antara pembaca blog ni yg pernah pergi sana dan boleh bagi suggestion tak tempat mana yang berbaloi untuk dilawati?

Boleh share entry di link atau emel ke asyiqin89@gmail.com ya. 

terima kasih! 

Saturday, September 16, 2017

MENANG : ATIEHILMI.COM FIRST GIVEAWAY UKHWAH KITA KERANA ALLAH

Assalamualaikum 
Salam sejahtera buat semua pembaca (:

Alhamdulillah, ini kali kedua dah menang GA dalam masa sebulan ni. Kalini aku menang GA dari blogger Atiehilmi. Boleh singgah blog beliau dekat SINI. Rezeki yang tak di duga, syukur (: 

Lepas balik dari scaling gigi hari rabu kelmarin, ade oficemate bagi bungkusan poslaju. Terfikir jugak dalam kepala ni, apa benda la yang aku beli ni? Rasanya dah lama tak buat perangai boros shopping online. Haha!

So, bila tengok alamat pengirim, automatik je terus senyum tersengih-sengih. Yeay! Hadiah GA da sampai! so apa lagi, terus buka. Ni la hadiah yang aku dapat. Banyak tau, im so happy! 

Note dari Atiehilmi. Thanks awak!

Ni hadiah yang aku dapat. banyak kan? Ada lagi satu surah yassin yg takde dalam gambar ni.

Terima kasih banyak-banyak,
Alhamdulillah.

Wednesday, September 13, 2017

Sakitnya scaling gigi!

Assalamualaikum
Salam Sejahtera buat semua (:

Alhamdulillah, dah selesai scaling gigi tadi.

Untuk pengetahuan semua, aku ada gigi berlubang yang perlu ditampal. Haritu masa proses nak tampal gigi, gusi yg dekat gigi tu tak berhenti berdarah so doktor cakap tampalan nanti tak cantik. Lepas siap tampal, doktor cadangkan untuk aku buat scaling gigi, katanya sebab gusi aku bengkak-bengkak sebab tu senang berdarah. 

Last scaling gigi masa 2014. hahaha lama kan? Aku ni adalah sejenis yang penakut nak jumpa doktor gigi. Tapi ade ke manusia yang suka jumpa doktor gigi? Ada ke? kalau ade tu macam tak normal je. haha!

So pagi tadi selepas bermuhasabah diri sendiri, aku pun pergi la Klinik gigi puspanitapuri kat Presint 10 untuk buat scaling. Untuk pengetahuan semua, Klinik gigi kat pusnitapuri ni hanya khas untuk kaum wanita sahaja. Lelaki tak boleh tau. Klinik ni best sebab tak ramai orang macam klinik kerajaan lain. Masa aku datang tadi pun takde orang, aku sorang je patient yang ada. Lagi satu yang bestnya, free je untuk penjawat awam tau. Kalau swasta paling murah pun dalam RM60-RM80 untuk kos scaling gigi ni.

ok, jom sambung cerita.

Masuk-masuk je bilik doktor rasa macam nak patah balik pergi kat kereta. Tak sanggup rasanya nak hadap. Tapi entah macam mana tetiba berani pulak, so kita redah je la. Masa doktor cuci gigi tu okey je, lembut je takde kasar-kasar pun, tapi SAKIT! Scaling gigi memang sakit kan? dulu masa scaling gigi pun sakit sama jugak mcm ni. Doktor cakap sebab gusi aku tak berapa sihat, bengkak-bengkak banyak. Karang gigi tak banyak mana cuma bengkak tu yang banyak. Sebab tu sakit kot, sebab bila gusi dah bengkak mesti sensitif area tu. 

After seminggu buat scaling, baru boleh tampal gigi tu. Doktor cakap nanti kumur je dengan air garam biar bengkak-bengkak di gusi tu hilang. Sakit dekat gusi masih terasa berdenyut-denyut lagi ni tapi dah reda sikit. Harap-harap bengkak ni cepat hilang dan semoga gusi aku kembali sihat. 

Tak sabar nak tampal semua gigi berlubang ni dan nak buat whitening nanti kalau ade rezeki. Nanti boleh senyum tunjuk gigi je. haha!

sehingga berjumpa lagi di next entri.


Tuesday, September 12, 2017

Menang Giveaway Preloved Comic By Elsaalicious

Assalamualaikum
salamsejahtera buat semua pembaca (:

Petang semalam masa tengah buat kerja dekat office, ade staff office hantar satu kiriman pos laju ni. Tapi seingat aku, aku takde pulak beli barang online ni. So, bila buku hadiah tu rupanya dapat Komik Lawak Kampus , hadiah menang Giveaway Preloved Comic By Elsaalicious haritu. Aku dapat tempat ke tiga.

Dear Elsa,
Thanks tau bagi hadiah ni. Really appreciate it since aku memang suka baca komik macam ni. Hilang stress tau!


Terima kasih!

Monday, September 11, 2017

Nak kurus tapi pemalas

Assalamualaikum
Salam sejahtera buat semua (:

Apa khabar hati hari ni?
Hmm..okay kot? entahla..

Alhamdulillah, dah bulan 9.  Lagi 3 bulan je nak berakhir dah tahun 2017. Azam baru masa awal tahun haritu masih belum tertunai lagi.Azam nak kurus dan nak pakai baju-baju lama yang saiz M nampaknya belum berhasil sebab usaha separuh jalan je. Rindunya badan masa belum kahwin dulu. Rindu badan 3 tahun lepas. 

Sebab apa tak berhasil? Aku malas. jujur aku katakan yang aku malas nak berusaha. Sampai bila aku nak kurus kalau diri ni sendiri taknak berubah. Tak guna beli alat senaman, beli suplemen macam-macam kalau malas. Bila buka instagram, buka Facebook, pandai pulak jeles tengok orang kurus boleh bergaya nampak cantik je kan, tapi kenapa malas? Kenapa tak kuat nak diet dan bersenam? Aduhai syuhada..

Haritu pernah diet dan bersenam masa nak pergi PAC PTD je. Alhamdulillah berat turun dalam 5kg jugak la. Tapi sebabkan malas nak maintain dan teruskan usaha tu, dah naik balik dah berat badan ni. Aku dah obese tau. Dah 75 kg. Tinggi aku 156cm je. BMI aku 30.8 tau, memang dah dikira obesiti. aku dah cek da tadi. Obesiti tu gemok la maksudnya. Kau dah gemok Syuhada, dah tak cantik. sedar diri sikit. Sedih? Tak guna kalau malas! 

Aku nak kurus, aku kena kuat. Kuatkan diri untuk kurus susah tau. Dulu masa putus cinta masa patah hati senangla nak kurus. Tapi sekarang hidup bahagia je macam mana nak kurus? Eh, tu alasan je lah syu, kau malas. So? sebenarnya senang je kan, jangan malas. Jangan malas nak diet dan senam semua tu. 

Kena kuat
Kena sabar

paling penting buang sifat malas dalam diri tu. Doakan aku kawan-kawan..

Sunday, September 10, 2017

Beban pada orang lain

Assalamualaikum 
Salam Sejahtera

Pernah tak terfikir diri sendiri jadi beban dekat orang lain?  

Sekarang aku ada rasa ni. Aku ni selalu menyusahkan orang, jadi beban dekat orang lain sampai aku rasa nak hidup sorang-sorang taknak ada kawan, tak nak ada sesiapa dalam hidup aku supaya  aku tak sakitkan hati orang, tak buat orang rasa annoying dengan aku dan supaya hati aku tak sakit macam ni.

Ni bukan penyakit hati,
Tapi aku sedar diri.

Sekurang-kurangnya kalau aku dipinggirkan dan tak dipedulikan, aku dah tak payah ade perasaan. Penat nak jaga perasaan sendiri, penat dah bila yang salahnya tu selalu aku.

Aku tak percaya dekat orang untuk meluahkan perasaan ni, so sini la tempatnya.

Harap cepat sembuh  wahai hati.






KEPUTUSAN PEMENANG 'FACE MASK GIVEAWAY BY ASYIQIN89'

Assalamualaikum
Salam Sejahtera buat semua pembaca (:

Alhamdulillah, tiba sudah masa yang dinanti untuk memgumumkan pemenang bagi Face Mask Giveaway by Asyiqin89 yang telah berlangsung selama 2 minggu dari 22 Ogos sehingga 9 September 2017 yang lepas. Rujuk Entry INI

Seramai 49 penyertaan telah diterima dan kesemua 49 orang yg join telahpun dimasukkan sebagai blog list blog ini. Manakala 3 orang pemenang bertuah dicari telah pun ditemui. So siapa yg bertuah tu? jeng jeng jeng...


Hadiah 1: 
Ferment Water Resilient Hydrating Mask 
+
Bye bye 'Panda Eyes'

Hadiah 2:
Seed Water Daily Care Mask
+
Bye bye 'Stressful Eyes'
Hadiah 3:
Beaute Blizz Aloe Vera Leaf Water Refreshning Facial Mask
+
Bye-bye Tired eyes

Tahniah buat semua pemenang. Mohon semua pemenang untuk emelkan details anda ke asyiqin89@gmail.com untuk menebus hadiah ni tau!


Terima kasih yang sudi join GA ni, Insyaallah lepas ni akan rajin buat GA lagi, so jgn lupa join nanti ya! Jumpa lagi di lain entri. Wasaalam..

Thursday, September 7, 2017

Face Mask Giveaway by Asyiqin89 TAMAT

Assalamualaikum 
Salam Sejahtera buat semua pembaca (:

Alhamdulillah, Face Mask Giveaway by Asyiqin 89 telah tamat pada 5 September yang lepas dan ada 49 penyertaan. Pemilihan pemenang akan dibuat pada hari Ahad 10/9/2017. Oleh itu, mohon semua peserta semak link penyertaan masing-masing, kot-kot ada yang terlepas pandang.

Klik dekat link di bawah ni ya untuk semak senarai penyertaan




Tuesday, September 5, 2017

FACE MASK GIVEAWAY BY ASYIQIN89

STICK POST SEHINGGA  5 SEPTEMBER. ENTRI BARU SILA SKROL BAWAH

Assalamualaikum Salam 
Sejahtera buat semua pembaca :)

Kebetulan semalam ade beli mask dekat Guardian, tengah murah tau sebab ade promosi. Tangan ni pulak gatal je nak ambik.. haa sekali ambik kau,  cukup stock berbulan-bulan ! Jadi, memandangkan bulan ni rajin update blog, so aku rasa nak bagi orang je dengan cara nak buat Giveaway. Tapi ade ke yang baca blog ni eh? ahahaha.  Takpelah, hentam je.

Jadi dengan lafaz Bismillah..

jemput join GA aku yang tak seberapa ni. Ajak la kawan-kawan sekali ya!





SYARAT YANG LAGI MUDAH DAN SENANG JE (:
1. Follow Blog ini
2. Follow instagram INI. Like FB Page INI
4. Buat entry ' FACE MASK GIVEAWAY by Asyiqin89',  paste banner dan backlink ke sini.
5. Pilih nak Mask yang mana satu
6. Kalau rajin like la iklan tu sikit. hehe ^_^
7. Letak link entry penyertaan dalam komen box bawah ni.

Pemenang akan dipilih menggunakan random.org
TARIKH TUTUP : 5 SEPTEMBER 2017

SENARAI PESERTA

HADIAH

Ada 3 orang bertuah yang akan dapat Face Mask ni. Eh bukan Fask Mask je tau, dapat sekali Eye Mask. Nah pilih nak yang mana satu :


Hadiah 1:
Ferment Water Resilient Hydrating Mask 
+
Bye bye 'Panda Eyes'


Hadiah 2:
Seed Water Daily Care Mask
+
Bye bye 'Stressful Eyes'


Hadiah 3:
Beaute Blizz Aloe Vera Leaf Water Refreshning Facial Mask
+
Bye Bye 'Tired Eyes'


P/S: 
Selain pemenang bertuah yang dapat Mask, semua blog yang join GA ni akan dimasukkan sebagai bloglist  blog ini  (:



Done!

Seee so simple je kan? Penyertaan pun tak lama, 14 hari je! So kalau nak Face Mask free,rajin-rajinkanlah join GA ni tau. GA tak akan terbatal ye walau pun sorang je yang join. Kalau ade 3 orang je join, maksudnya semua akan dapat hadiah ni. Hihihi...

Selamat mencuba. Good luck!

Monday, September 4, 2017

Tinggal sehari je lagi untuk sertai Face Mask Giveaway by Asyiqin89 !

Assalamualaikum
salam sejahtera buat semua (:

Esok last day tau untuk join Face Mask Giveaway ni. so kalau siapa-siapa yang nak join lagi, boleh klik pada bannner di bawah :)


semoga bertuah! 

Saturday, September 2, 2017

Salam Aidiladha 2017

Assalamualaikum
Salam sejahtera buat semua pembaca (:

Alhamdulillah, semalam kita dah menyambut Hari Raya Aidiladha. Semoga pengorbanan yang kita lakukan pada tahun ini diberkati NYA.

Raya kali ni aku raya di kampung tercinta, Nilai Negeri Sembilan. Home sweet home kata orang. Suami pun sama, tapi dia lepas solat sunat Aidiladha dah kena pergi kerja sebab tak dapat cuti. Kesiannya tak dapat cuti... hahaha (gelak jahat sikit sebab mesti dia baca entri ni jap jap lagi :p )

Sehari sebelum raya ibu ada masak nasi impit dengan rendang, pagi raya pulak ibu siapkan kuah kacang lepas pergi solat raya. Kewajipan kami sekeluarga untuk ke surau pada pagi raya, baik solat Aidilfitri mahupun Aidiladha (:

Tahun ni keluarga besar kami korbankan seekor lembu. Tadi dah siap sembelih, lapah-lapah dan bahagi-bahagikan dekat jiran-jiran. Sambil-sambil tu gotong royong buat sup tulang. Alahai sedapnyaaaaa tau! Rasa nak tambah berkali-kali tapi bila mengenangkan berat yang semakin tambah, aku kena la lupakan hasrat nak makan banyak tu. Seksa tau nak kurus ni. Nafsu makan macam hape, tapi kau nak kurus sangat kan? bertabahlah syuhada!

ok, jom kita layan lagu ni. Best tau. dah la comel adik yang nyanyi ni. Main gitar lagi :p


bila kau berduka
dan engkau putus asa
ku fahami apa yang kau rasa

disini ada ku
bukankah aku temanmu?
yang kuingin hanyalah senyumanmu

biar kegelapan menghilang
dan cahaya terus menerangi

let me see your smile
let me see your laugh
let your worries go away
and never come again

i wanna smile with you
i wanna laugh with you
we never know all the good that as simple
smile can do
wohoho... ooh...

kau senyumlah..

jangan pernah mengalah
walau dalam susah
kau teruslah melangkah
dengan tabah

tak pernah kau sendiri
ada ku disini
kepada-Nya kau serah diri